Roma 5. – 9. mars 2020. By og symbol i 2000 år.

AVLYST

Hva er det med Roma som gjør at byen har hatt posisjonen som Caput Mundi (verdens hovedstad) i mer enn to millennier?

Fra 5. til 9. mars 2020 vil idéhistoriker Jan Lunde være din guide gjennom Romas mange historiske lag. Noe av svarene på hvorfor byen har en helt unik posisjon finner vi ute i byen og blant kunst og arkitektur. Derfor vil mye informasjon formidles på utvalgte steder i byen i kombinasjon med et daglig foredrag etter frokost. Vi oppsøker steder som kan være nye selv for den erfarne Roma-turist. Steder som er med på å forklare byens unike posisjon. Som seg hør og bør så skal det spises og drikkes godt når man er i Roma.

For å forstå vestens sivilisasjon må man forstå Roma.

Etter at de romerske keiserne hadde regjert over Romerriket fra byen, inntok pavene keiserstolen og gjorde Roma til kristenhetens definitive maktsentrum. Etter at kristendommen ble eneste tillate religion i Romerriket på 300-tallet, la den under seg Europa og store deler av verden, med Roma som sete for kirkens leder helt frem til i dag.

Enten du har vært i Roma tidligere eller ikke, vil du i løpet av byvandringer og foredrag få en bedre forståelse av hvorfor Roma er så viktig for hele vår vestlige sivilisasjon (inkludert Norge, faktisk). Mye av svarene finner vi uttrykt i kunstneriske mesterverk spredd ut over byen i palasser, kirker, monumenter og torg, utført av kunstnere som Michelangelo, Rafael og Bernini. Byen har vært brukt i storstilt propaganda og «storytelling» til fordel for ulike idéer og ideologier, og til å skape og opprettholde geistlig og verdslig makt. I våre vandringer i byen vil vi sortere ut det som er vesentlig. Og ikke minst vil du forstå Romas enorme betydning for vår sivilisasjon.

Vi starter hver dag med foredrag over dagens tema før vi går ut i byen og inn i kirker/museer.

PROGRAM:

Torsdag 5. mars. Avreise fra Oslo Gardermoen kl 07.55 med SAS. Ankomst Roma kl 12.30 (via København). Felles transport til Hosianum Palace Hotel i Romas historiske sentrum. Mottagelse og «aperitivo» på hotellets takterrasse.  Idéhistoriker Jan Lunde gir et innledningskåseri før han leder an på byvandring mot en hyggelig restaurant i gangavstand fra hotellet, hvor vi har velkomstmiddag.

Fredag 6. mars. Denne dagen er viet antikken. Vi starter med et foredrag på hotellets takterrasse som en introduksjon til antikken. Etterpå viser Lunde vei gjennom de antikke referansene ute i byen, hvor vi bl.a. skal besøke Kapitol, Forum Romanum og en underjordisk kirke. Ettermiddagen er til egen disposisjon. For dem som ønsker, vil det på kvelden bli tilbud om vinsmaking på Enoteca Domus Vini.

Lørdag 7. mars. Vi starter dagen med et foredrag over renessansen, som er dagens tema, før vi igjen går ut i byen. I renessansen ble det satt i gang flere store bygge- og restaureringsarbeider i Roma for bl.a. å styrke kirkens posisjon. Verdensberømte billedkunstnere som Rafael og Michelangelo har satt tydelige spor, noe vi vil oppdage i dag. Ettermiddagen er til egen disposisjon. På kvelden møtes vi på hotellet for å gå samlet til middag på en god restaurant.

Søndag 8. mars. Barokken, som er dagens tema, har sin opprinnelse i Roma og har sin årsak i historiske hendelser. Lunde innleder med en introduksjon før vi begir oss ut i byen med barokken for øye, bl.a. til jesuittkirken St Ignazio og spansketrappen. Vi avslutter til lunsj. For dem som ønsker vil det etter lunsj bli tilbud om å besøke en av katakombene utenfor Roma og rundtur i Castelli Romani (små fjellandsbyer sør for Roma og romernes utfluktssted) med felles transport.

Mandag 9. mars. Etter frokost har vi litt tid til fri benyttelse før vi hentes for å bli transportert til flyplassen. Avreise til Oslo kl 13.20 med ankomst Gardermoen kl 18.15 (via København).

Pris og praktiske opplysninger.

Pris pr. person kr 15.500 som inkluderer: foredrag og byvandringer iht. program, inngang til museer/kirker, 2 middager inkl. drikke, norsk reiseleder, overnatting i dobbeltrom m/frokost, transport flyplass-hotell t/r, rutefly Oslo-København-Roma t/r med SAS, flyskatt kr 1.688 (pr. oktober 2019).

Tillegg for dobbeltrom som enkelt kr 2.995. Priser for tilslutning til Oslo med fly tilbys på forespørsel.

Hotel Hosianum Palace (hosianum.com) er et godt turistklasse hotell som har en god beliggenhet midt i byens historiske sentrum. Alle rom har dusj/wc, TV og air condition. Hotellet har egen takterrasse. Hotellskatt €4 pr. person/natt må betales til hotellet ved avreise.

Påmelding gjøres på epost jan (a) urbana.no. Betalingsinformasjon oversendes ved bestilling. Depositum på kr 3. 000 pr. person vil bli fakturert ved påmelding. Spørsmål om turen kan rettes til Jan Lunde, tlf 941 79 515 eller e-post jan (a) urbana.no.

Minimum antall deltagere er 12.       Arrangør: Urbana kulturreiser

Det blir noen kilometer å gå hverdag, så ta med gode sko. Det kreves at deltagerne kan holde normalt gangtempo.

Husk reise- og avbestillingsforsikring: kontakt ditt forsikringsselskap.

Mindre endringer i programmet kan forekomme. Det tas forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurser, om endring av rutetider hos flyselskapet og om endringer som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll (f.eks. værforhold).